poniedziałek, 18 marca 2013

Jogurtowy deser w 5 minut za mniej niż 5 zł.

Witajcie.

Postanowiłam na blogu udostępniać nie tylko wpisy dotyczące urody, makijażu itp. Jest to dość monotonne.

A przecież każda z nas lubi zjeść coś smacznego, co nie wymaga wielkiego nakładu pracy i kosztów.

Tak więc podzielę się z wami moim bardzo prostym i szybkim przepisem na jogurtowy deser-ciastko :)

Ja swój przygotowuję w okrągłej formie do pieczenia o średnicy małego talerza.

Do przygotowania potrzebne są:
* 2 szt. galaretki, jedna do masy jogurtowej, druga do polania na wierzch,
*duży jogurt z owocami (w moim przypadku truskawkowy)
*biszkopty/płatki śniadaniowe, do wykonania podkładu tzw. spodu,
*1 banan,
*dwie średnie truskawki,
*woda.

A więc zaczynamy :)

1. Na samym początku rozpuszczam obie galaretki w miseczkach, w proporcjach:
    -200 ml wrzącej wody + galaretka o smaku takim samym jak wybrany przez nas jogurt, będzie razem
     z nim tworzyła  masę naszego deseru,
    -350-400 ml wrzącej wody + galaretka idąca na wierzch do polania deseru.


 
Obie galaretki odstawiamy do stygnięcia, a w między czasie zajmujemy się resztą deseru...

2. Spód formy na ciasto wykładamy biszkoptami lub płatkami śniadaniowymi, co wolicie, byle by było to coś co będzie w miarę twarde i stabilnie utrzyma dalszą konstrukcję :)

3. Na ułożone przez nas biszkopty (spód) ciasno układamy pokrojonego w plasterki banana, aby zapewnić izolację masy od spodu biszkoptowego (jeśli tego nie zrobimy, biszkopt wpije całą galaretkę w płynnej postaci i nie będzie piętra z masą )


4. Ok, spód gotowy, banany ułożone, a galaretka która będzie masą w miarę ostygła. Do galaretki z 200 ml wody, wlewamy 250 ml jogurtu, starannie mieszając do utworzenia jednolitej konsystencji.


Uzyskaną masę wylewamy do formy.


5. Całość w formie wkładamy na ok. 10-15 minut do lodówki, po czym dekorujemy wierzch masy według uznania i zalewamy przestudzoną galaretką 'nawierzchniową' .


Cały deser po ok 20 minutach pobytu w lodówce jest gotowy do jedzenia.
Schemat wykonania w skrócie:
1. ułóż spód z biszkoptów,
2. ułóż banany w plasterkach jak na zdjęciu,
3. następnie zalej masą, galaretka + jogurt,
4. ułóż dekorację z plasterków truskawki i banana,
5. polej czerwoną galaretką .

i gotowe :)

Smacznego !
Ewa

9 komentarzy:

  1. tzw sernik na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodając serek homogenizowany zamiast jogurtu, będzie sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lubie ciastkow z galaretka ... ej zmienilas wyglad bloga!!! podoba mi sie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. I'm extremely impressed with your writing skills and also with the format to your blog.
    Is that this a paid theme or did you customize it your self?
    Anyway stay up the nice quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like
    this one today..

    My weblog; Google sniper 2.0

    OdpowiedzUsuń
  5. I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
    come here and visit more often. Did you hire out
    a designer to create your theme? Superb work!

    Also visit my web-site; google sniper 2.0

    OdpowiedzUsuń
  6. Hi there I am so glad I found your weblog, I really found you by error, while I was browsing on Digg for something else, Nonetheless I am
    here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all
    round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the moment but I have
    saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic job.


    Take a look at my webpage; Google sniper scam

    OdpowiedzUsuń
  7. Fabulous, what a web site it is! This weblog gives useful data to us, keep it up.


    my web page - fat loss factor review

    OdpowiedzUsuń